Nové obory ve Vraném a Jílovém ve školním roce 2019/2020

Základní umělecká škola Vrané nad Vltavou

otevírá v novém školním roce 2019/2020 dva nové obory

Hra na bicí nástroje

Průměrná kapela se skvělým bubeníkem bude znít skvěle, skvělá kapela s průměrným bubeníkem bude znít průměrně.“ – Buddy Rich

Bicí nástroje jsou z rodiny všech hudebních nástrojů pravděpodobně nejstarší a také nejpočetnější. Nejspíš už v pravěku se byly tehdejší kmeny schopné dorozumívat pomocí úderů do dutých kmenů, později pomocí jednoduchých bubnů ze zvířecích kůží. Dodnes tento fakt můžeme pozorovat v hudbě primitivních domorodých nástrojů.

Postupně se vyvinula celá škála bicích nástrojů od takzvaných perkusí (tamburína, konga, bonga, dřívka, atd.), přes moderní bicí (zejména bicí souprava, tympány, ale také elektronické bicí), až po melodické bicí nástroje (vibrafon, marimba, xylofon apod.).

Díky tomu mají bubeníci snad nejširší uplatnění ze všech hudebníků díky všudypřítomné roli nástroje „hlídajícího rytmus“, která je vyžadována snad ve všech žánrech (samozřejmě pop, rock a jazz, dále dechovka, lidová hudba, latinskoamerická, až po symfonické orchestry a vážnou hudbu).

Hra na pozoun

Pozoun, či trombon, je vedle trubky a lesního rohu jeden z nejtypičtějších zástupců sekce dechových žesťových nástrojů. Díky své jednoduché konstrukci je z nich, jak je známe ve své dnešní podobě, považován jednoho z nejstarších a to proto, že nemusel čekat na vynález ventilové mechaniky jako například již zmíněná trubka.

Tón je tvořen vibracemi hráčových rtů, které rozechvívá proud vzduchu z jeho plic, a které dále tělo nástroje zesílí a zabarví do typického žesťového zvuku. Výšku tónu pak ovlivňuje kombinace napětí rtů a rychlosti vydechovaného zvuku, dohromady s tzv. Snížcem – pohyblivou částí nástroje, kterou hráč ovládá svou rukou a v reálném čase při hře mění délku trubice.

Pozoun nachází uplatnění jak v symfonickém orchestru a komorní hudbě, tak v jazzu (velké jazzové orchestry tzv. bigbandy, i kvartety, kvintety, sextety), popu (s dechovou sekcí v kapele dnes hraje snad každý slavný zpěvák) i dechovce a lidovce.

Představujeme Vám krátce nového pana učitele

Zdeněk Borecký

Absolvent Konzervatoře Jaroslava Ježka, bubeník v kapele Terezy Kerndlové, trombonista a aranžér Golden Big bandu Petra Soviče, Orchestru Karla Vlacha a dalších, spolupracoval na projektech Zbyňka Drdy, Daniela Hůlky, Daniela Landy, muzikálu Tři Oříšky pro Popelku aj.